VŠE CO POTŘEBUJETE VĚDĚT K TOMU,

JAK ÚSPĚŠNĚ ZHUBNOUT

výživové poradenství, hubnutí, jak zhubnout, jak rychle zhubnout, dieta, zdravé hubnutí, trvalé hubnutí, lymfodrenáže Ballancer, České Budějovicevýživové poradenství, hubnutí, jak zhubnout, jak rychle zhubnout, dieta, zdravé hubnutí, trvalé hubnutí, lymfodrenáže Ballancer, České Budějovicevýživové poradenství, hubnutí, jak zhubnout, jak rychle zhubnout, dieta, zdravé hubnutí, trvalé hubnutí, lymfodrenáže Ballancer, České Budějovicevýživové poradenství, hubnutí, jak zhubnout, jak rychle zhubnout, dieta, zdravé hubnutí, trvalé hubnutí, lymfodrenáže Ballancer, České Budějovicevýživové poradenství, hubnutí, jak zhubnout, jak rychle zhubnout, dieta, zdravé hubnutí, trvalé hubnutí, lymfodrenáže Ballancer, České Budějovicevýživové poradenství, hubnutí, jak zhubnout, jak rychle zhubnout, dieta, zdravé hubnutí, trvalé hubnutí, lymfodrenáže Ballancer, České Budějovice

CHCI ODEBÍRAT NOVINKY A TIPY O VÝŽIVĚ A HUBNUTÍ

mailbox;Zadejte Váš e-mail;;8;128
výživové poradenství, hubnutí, jak zhubnout, jak rychle zhubnout, dieta, zdravé hubnutí, trvalé hubnutí, lymfodrenáže Ballancer, České Budějovice
Souhlasím s obchodnímipodmínkami Žij-zdravě.cz
Odebírat »

DŮVODY PROČ SI DOPŘÁT ČOKOLÁDU
Čokoláda se vyrábí ze semen kakaovníku (kakaové boby), který roste pouze v tropických oblastech střední Ameriky, Karibiku, Indonésii a Africe. Kakaové boby se po sklizení musí dále zpracovávat. Semena (boby) o velikosti mandle, musí vždy nejprve projít fermentací (kvašením) po dobu 3 až 7 dní. Při fermentaci proběhnou chemické reakce, díky kterým boby dostanou čokoládově hnědou barvu. Tato fermentace je také velmi důležitá, protože surová semena jsou velmi trpká. Po usušení již boby posílají jednotlivým výrobcům čokolády. A nyní si zkusme vysvětlit, jak se vlastně hořká semena kakaovníku promění v pochoutku, po které tolik lidí tak touží – čokoládu!

VÝROBA ČOKOLÁDY



Postup, výroby čokolády se během doby příliš nezměnil. Kakaové boby se dopraví do továrny, kde se před pražením, které zvýrazní chuť, očistí a vytřídí. Právě po pražení plně vynikne čokoládové aroma. Pak se boby drtí, zbavují slupek a právě oloupaná a rozdrcená jádra kakaových bobů jsou základní surovinou pro výrobu kakaa a čokolády. Jádra se dále melou a drtí, až vznikne kakaová hmota (hustá tmavá pasta), kterou můžete znát jako kvalitní čokoládu na vaření.

A nyní se již blížíme do finále. Tekutá kakaová hmota se pak lisuje a získává se tak kakaové máslo a po jeho oddělení zůstane kakaový prášek. A když se pak kakaové máslo přidá do kakaové hmoty, vzniká základ pro výrobu čokolády, který se pak dále upravuje (konšování), tak abyste v obchodě našli přesně takovou čokoládu, jakou si přejí dnešní spotřebitelé.

PROČ JE ČOKOLÁDA TAK DŮLEŽITÁ



Již po mnoho let lidé konzumovali čokoládu pro její stimulační účinky jako je zvýšení energie, stimulace sexuální touhy, a obecné zvýšení chuti do života.

„Čokoláda je božský, nebeský drink, pot z hvězd, božský nektar, nápoj bohů, všelék a univerzální lék.“ Geronimo Piperni (1796)

Dnes, lidé čokoládu obvykle konzumují především, protože jim chutná. Tak se podívejme na trochu čísel:
  • Skoro každý Čech neodolá čokoládě a množstvím její spotřeby se pohybujeme na evropském průměru (6 kg / osoba / rok)
  • 55% Čechů konzumuje čokoládu několikrát týdně
  • 30% z nás preferuje mléčnou čokoládu
  • 30% z nás má nejraději mléčnou čokoládu s oříšky
  • čokoládu nejčastěji konzumujeme jako dezert – 70% čokolády sníme mezi jídly!


ČOKOLÁDA A NÁŠ MOZEK



Konzumace čokolády má bezpochyby vliv na naši náladu.
Ze statistik vyplývá, že většinu čokolády konzumujeme v zimě, což naznačuje, že ji používáme k překonání sezónních výkyvů nálad (zvýšení serotoninu). Čokoláda také podle některých studií pomáhá zlepšit kognitivní výkonnost, ale některé další studie tuto výhodu nepotvrzují.

ČOKOLÁDA A ZDRAVÍ



Kvalitní čokoláda je jedním z nejvíce koncentrovaných zdrojů přírodních rostlinných antioxidačních látek, tzv. flavonoidů.
Kakaové výrobky proto představují významný podíl příjmu flavonoidů v západních zemích. Flavonoidy mají velmi hořkou až svíravou chuť, což potvrdí asi všichni, kdo někdy ochutnali čokoládu s 99%. A to je právě důvod, proč mnoho výrobců přidává do výrobků cukr a snižuje obsah kakaa- snaží se připravit spotřebitelsky atraktivnější, avšak pro naše zdraví mnohem hoří produkt.

Potraviny s vysokým obsahem kakaa také pomáhají snižovat krevní tlak, nejspíše právě díky flavaniodům, protože mohou změnit produkci zánětlivých modulátorů a rozšiřují krevní cévy v těle, podobně jako omega-3 mastné kyseliny. Na flavonoidy bohatá čokoláda může snižovat špatný cholesterol (LDL) a zvyšovat dobrý cholesterol (HDL).

Ale abychom pouze nechválili, tak na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že v případě vyšší konzumace čokolády (především těch mléčných s menším procentem kakaa) povede naopak ke zvýšení váhy a zvýšenému riziku metabolického syndromu. Čokoláda s nízkým procentem kakaa totiž obsahuje velké množství cukrů a nasycených tuků.

NÁVYKOVÉ VLASTNOSTI ČOKOLÁDY



Čokoláda je jedním z nejpopulárnějších zdrojů kofeinu, který může vytvořit mírnou závislost. Čokoláda stimuluje některé, ale ne všechny, z oblastí mozku, které jsou aktivovány po příjmu drog, jako je například kokain. Čokoláda vytváří pocity radosti, protože, chutná a spustí pozitivní citové pouto = endorfiny. Výzkumníci také v čokoládě nalezli „kanabinoid“, který spouští stejné změny nálad (působí na stejné mozkové receptory) jako marihuana. Ale buďte klidní, pro stejný účinek jako má marihuany, byste museli zkonzumovat 25 kg čokolády.

A proč ženy touží po čokoládě častěji, než muži? Velmi často k tomu dochází díky nižším hladinám serotoninu (Serotonin je důležitý neurotransmiter, který má vliv na naši náladu), a to zejména několik dní před zahájením jejich „měsíčního cyklu“. Právě konzumace čokolády a dalších vysoko-sacharidových potravin pomáhá se zvýšením jeho hladiny.

SHRNUTÍ A DOPORUČENÍ



Produkty s vysokým procentem kakaa mohou být skutečně prospěšné pro naše zdraví, je však nutné konzumovat je v přiměřeném množství
(10 g čokolády). Bezpochyby to absolutně a bez výjimky neplatí pro mnoho druhů mléčné čokolády, čokoládových tyčinek, snacků apod. Čokoláda s vysokým procentem (min 85%) kakaa je zcela jiná potravina! Skutečná čokoláda je velmi jednoduchý produkt, který obsahuje kakao a kakaové máslo, a někdy trochu třtinového cukru, toť vše! Tyto skutečné čokolády nemají prakticky žádný cukr a naopak obsahují maximální dávku antioxidantů!

ČOKOLÁDA: SROVNÁNÍ



Zde je srovnání čtyř druhů čokolády:

Všimněte si, jak se mění složení jednotlivých druhů čokolád s klesajícím podílem procenta kakaa!

Chcete-li si tedy dát čokoládu a získat tak nejen výbornou chuť, ale také něco prospěšného pro své zdraví, volte vždy a pouze čokoládu s vysokým procentem kakaa (nejméně 85%). Ostatní produkty s menším procentem kakaa, již nemají žádný prospěch pro naše zdraví, právě naopak, mají neblahý vliv na vaši váhu. :-)

Také se vždy zamyslete, KDY chcete čokoládu konzumovat! Nejlépe si ji dejte vždy po výkonu (sportovní aktivitě), kdy můžete využít výhod tzv. „anabolického okna“. V neposlední řadě také přemýšlejte, KOLIK si čokolády chcete dát – pro zdraví i chuť Vám bohatě postačí 10 g kvalitní čokolády denně.
Vložit příspěvek do diskuze
textbox;Vaše jméno;;2;32;1
textarea;Váš příspěvek;;0;1024;1
Vložit příspěvek »
výživové poradenství, hubnutí, jak zhubnout, jak rychle zhubnout, dieta, zdravé hubnutí, trvalé hubnutí, lymfodrenáže Ballancer, České Budějovice Chci zhubnout
výživové poradenství, hubnutí, jak zhubnout, jak rychle zhubnout, dieta, zdravé hubnutí, trvalé hubnutí, lymfodrenáže Ballancer, České Budějovice Ceník
výživové poradenství, hubnutí, jak zhubnout, jak rychle zhubnout, dieta, zdravé hubnutí, trvalé hubnutí, lymfodrenáže Ballancer, České Budějovice Kontakt