VŠE CO POTŘEBUJETE VĚDĚT K TOMU,

JAK ÚSPĚŠNĚ ZHUBNOUT

výživové poradenství,hubnutí,jak zhubnout,jak rychle zhubnout,dieta,zdravé hubnutí,trvalé hubnutí,lymfodrenáže Ballancer,České Budějovicevýživové poradenství,hubnutí,jak zhubnout,jak rychle zhubnout,dieta,zdravé hubnutí,trvalé hubnutí,lymfodrenáže Ballancer,České Budějovicevýživové poradenství,hubnutí,jak zhubnout,jak rychle zhubnout,dieta,zdravé hubnutí,trvalé hubnutí,lymfodrenáže Ballancer,České Budějovicevýživové poradenství,hubnutí,jak zhubnout,jak rychle zhubnout,dieta,zdravé hubnutí,trvalé hubnutí,lymfodrenáže Ballancer,České Budějovicevýživové poradenství,hubnutí,jak zhubnout,jak rychle zhubnout,dieta,zdravé hubnutí,trvalé hubnutí,lymfodrenáže Ballancer,České Budějovicevýživové poradenství,hubnutí,jak zhubnout,jak rychle zhubnout,dieta,zdravé hubnutí,trvalé hubnutí,lymfodrenáže Ballancer,České Budějovice

CHCI ODEBÍRAT NOVINKY A TIPY O VÝŽIVĚ A HUBNUTÍ

mailbox;Zadejte Váš e-mail;;8;128
výživové poradenství,hubnutí,jak zhubnout,jak rychle zhubnout,dieta,zdravé hubnutí,trvalé hubnutí,lymfodrenáže Ballancer,České Budějovice
Souhlasím s obchodnímipodmínkami Žij-zdravě.cz
Odebírat »
Rozdíly v pečivu - celozrnné, vícezrnné, bílé, grahamové, ...
Jako první věc je potřeba si uvědomit co získáme konzumací bílého pečiva. Víceméně nic - konzumací bílého pečiva dodáváme tělu pouze prázdné kalorie a minimum vlákniny, přibližně 3g ve 100g. Kdežto celozrnné pečivo je pro nás zdrojem tolik potřebné vlákniny, přibližně 8,5g ve 100g (doporučená denní dávka vlákniny je přibližně 35 g). Vláknina napomáhá peristaltice střev, správnému trávení, dodává tělu vitamíny B6 a E, kyselinu listovou, měď, hořčík, mangan a zinek.

Celozrnné pečivo je také mnohem sytější než bílé a navíc má také nízký glykemický index (GI). Po jeho konzumaci budeme mít větší pocit sytosti – to je dáno tím, že potraviny s nízkým glykemickým indexem uvolňují pomaleji sacharidy, což pak pomáhá zamezovat nadměrnému kolísání hladiny krevního cukru v organismu.

JAK PEČIVO SPRÁVNĚ VYBÍRAT?



Většina z nás si v dnešní době vybírá raději tmavé pečivo. Barva pečiva, je tedy většinou základním faktorem, podle kterého se lidé při nákupu rozhodují. Nenechte se však zmást pouze tmavou barvou pečiva. Někteří výrobci totiž často obarvují pečivo ječmenem, karamelem, melasou či jinými barvivy, aby mělo tmavou barvu a lidé si mysleli, že jde o celozrnný výrobek. Syntetická barviva nesmějí být v případě chleba a pečiva podle vyhlášky použita.

Správně by barva pečiva měla záviset především na způsobu zpracování obilného zrna. Pro výrobu světlého pečiva je z obilného zrna použita pouze vnitřní část, celá obilná zrna jsou používána pro přípravu mouky tmavé a výrobu tmavého pečiva. Obilné zrno můžeme rozdělit na tři základní části. Vnitřní část je bílá a vyrábí se z ní světlá mouka. Obsahuje množství sacharidů a škrobu a je bohatá na energii. Druhou část tvoří obal zrna, který je bohatý na vitamíny, minerální látky a nestravitelné sacharidy nazývané vláknina. Právě kvůli vláknině je tmavé pečivo vyhledáváno. Třetí část zrn se nazývá obilný klíček a obsahuje především oleje a v nich rozpuštěné vitamíny.

JAK POZNAT CELOZRNNÉ PEČIVO?



Celozrnné pečivo musí obsahovat minimálně 80 % celozrnných mouk z celkové hmotnosti pečiva. Pokud je ve složení uvedena na prvním místě hladká mouka a celozrnná až na druhém nebo třetím, nejedná se o celozrnný výrobek (výrobce všech druhů potravin musí uvádět suroviny ve složení podle množství tak, že na prvním místě je vždy ta, které bylo použito nejvíce).

Vícezrnné pečivo musí obsahovat minimálně 5 % mouky z jiných obilovin než pšenice nebo žito. Pečivo tedy může být vícezrnné, ale přitom vůbec nemusí být celozrnné!

Světlé pečivo přestože je lépe stravitelné, není tak výživné jako pečivo z žitné nebo celozrnné mouky.

Grahamové pečivo jméno dostalo po reverendu Sylvestru Grahamovi, který se postavil proti prosívání obilných surovin při výrobě bílé mouky. V duchu jeho přání se grahamové pečivo vyrábí ze směsi pšeničné hladké mouky a mouky celozrnné s vyšším obsahem otrub. Otruby, tedy vnější obal zrna, dodávají vyšší obsah vlákniny a zdraví prospěšných látek.

Rustikální pečivo vychází ze zvyků prostého venkovského života a lidových způsobů přípravy. Rustikální pečivo je charakteristické hustým posypem dýňovými a slunečnicovými semínky a je bohaté na pšeničné klíčky a hrachové otruby.

Cereální pečivo není legislativně definováno. Označení "cereální" se běžně užívá u výrobků, které byly vyrobeny z cereálií, tedy obilovin. Cereálie je výraz odvozený od jména řecké bohyně sklizně a zemědělství Ceres a označuje veškeré obilniny a výrobky, jejichž hlavní složkou je jakékoli obilí!

Ještě jedna malá poznámka na závěr :-) hlavní prospěch celozrnného pečiva plyne z vyššího obsahu vlákniny a nižšího glykemického indexu (GI) nikoli však z nižší energetické hodnoty. Není to tedy tak, že celozrnného pečiva můžete sníst, kolik chcete!

Až si tedy příště půjdete koupit pečivo, vzpomeňte si na informace z tohoto článku a vybírejte dobře. I taková maličkost jako správný výběr pečiva nám pomáhá žít zdravě!

Tým společnosti Žij-zdravě.cz, s.r.o.
zdroj: Svět-potravin.cz
Vložit příspěvek do diskuze
textbox;Vaše jméno;;2;32;1
textarea;Váš příspěvek;;0;1024;1
Vložit příspěvek »
Diskuze

Kaj (22.02.2017 12:05) Dobrý den smím se zeptat jestli ke zdaví prospěšná kaiserla a sedmozrnný rohlík?

Výživový poradce odpovídá:

Dobrý den, tyto druhy pečiva jsou standardním pšeničným pečivem z bílé mouky. To znamená, že mají vysoký GI a ve vyšším zastoupení v denním jídelníčku není pšeničné pečivo vhodné. Když hledáte pečivo volte například kváskový žitný chléb.

Petr Liebl (20.02.2014 06:43) Tak jinak. Cim je lepek telu prospesny? Neprospesne latky nema prece cenu do tela cpat.

Výživový poradce Radim Šupka odpovídá:

V případě, že není diagnostkována celiakie ani intolerance na lepek, skutečně není nutné držet bez lepkovou dietu. Bohatě postačí konzumovat celozrnné potraviny a jíst pečivo v omezeném množství.

Petr Liebl (18.02.2014 18:58) Ano, mluvi, nevylucuje ani mou verzi. :)

Výživový poradce Radim Šupka odpovídá:

Každý si tam může najít to co chce, ale osobně na to mám jiný názor...

Petr Liebl (16.02.2014 23:34) Jenze mi urcite date zapravdu, ze celiakie neni dedicne onemocneni a ze tedy nesnasenlivost vuci lepku si stejne jako kazdou jinou alergii telo muze vypestovat samo... coz? (Laktoza a mlecna bilkovina jako druha nejcastejsi potravinova nesnasenlivost je pod jiny clanek. :) )

Výživový poradce Radim Šupka odpovídá:

Cituji MUDr. Alenu Mrázkovou z Bezlepkovadieta.cz

"Celiakie je celoživotní, chronické střevní onemocnění, způsobené především vrozenou nesnášenlivostí lepku (gliadinu) nebo také získanou - někdy celiakální sprue vzniká v případě, že je dítěti před ukončeným šestým měsícem podán gluten. U lidí, dětí i dospělých osob, nemocných touto chorobou, dochází působením lepku ke změně povrchu sliznice střeva. Mizí zde klky. V důsledku toho se povrch střeva zplošťuje. S tím se zmenšuje jeho schopnost trávení a vstřebávání živin."

Nejsem takový odborník na Celiakii, abych zde mohl vést odbornou diskuzi na toto téma, ale myslím, že citace paní doktorky, která se touto tématikou zajímá hovoří jasně.

Petr Liebl (11.02.2014 22:57) A co takhle zminit v clanku i jina peciva (bezlepkova), napr.z toho duvodu, ze obsah lepku ani v jednom z vyse zminenych neni zrovna prospivajici pro nase travici ustroji? :-)

Výživový poradce Radim Šupka odpovídá:

Dobrý den, Celiakie je chronické celoživotní onemocnění, charakterizované trvalou nesnášenlivostí lepku (glutenu) a typickými zánětlivými změnami sliznice tenkého střeva. Pro zdravého člověka není lepek v pečivu ničím nebezpečným, proto jsme uváděli pouze základní druhy pečiva.

výživové poradenství,hubnutí,jak zhubnout,jak rychle zhubnout,dieta,zdravé hubnutí,trvalé hubnutí,lymfodrenáže Ballancer,České Budějovice Chci zhubnout
výživové poradenství,hubnutí,jak zhubnout,jak rychle zhubnout,dieta,zdravé hubnutí,trvalé hubnutí,lymfodrenáže Ballancer,České Budějovice Ceník
výživové poradenství,hubnutí,jak zhubnout,jak rychle zhubnout,dieta,zdravé hubnutí,trvalé hubnutí,lymfodrenáže Ballancer,České Budějovice Kontakt