POTRAVINOVÁ INTOLERANCE
Chronická únava, bolesti hlavy, špatný spánek, únava, nadváha s obtížným hubnutím a zadržováním vody, zažívací obtíže s nepravidelnou stolicí, kožní problémy, bolesti kloubů nebo častá nemocnost mohou mít jednoduché vysvětlení, a to v potravinové intoleranci!
ALERGIE VERSUS INTOLERANCE
NEJČASTĚJŠÍ POTRAVINY VYVOLÁVAJÍCÍ INTOLERACI
KRAVSKÉ MLÉKO
Mezi skutečně nejčastější potraviny, které způsobují alergie a intolerance patří kravské mléko, kdy jeho konzumace může být provázena třemi zcela odlišnými zdravotními komplikacemi:
- Alergie na bílkoviny kravského mléka
- Intolerance laktózy při deficitu laktázy
- Potravinová intolerance bílkovin kravského mléka
Intolerance na laktózu (mléčný cukr) je způsoben genetickým nedostatkem střevní laktázy, enzymu, který ve střevě štěpí právě mléčný cukr (laktózu). Výskyt nesnášenlivosti laktózy je skutečně vysoký a vede po konzumaci mléka většinou k průjmům, bolestem břicha a nadýmání. Obtíže jsou vždy horší po vypití čerstvého mléka a méně výrazné jsou po konzumaci výrobků, kde je většina mléčného cukru již zkvašena, jako jsou jogurty, zákysy apod. Pomoc je v takovém případě jednoduchá, a to dieta s vyloučením nebo částečným omezením mléka a mléčných výrobků.
Máte dlouhodobě bolesti hlavy nebo nepříjemné zažívací obtíže a žádná léčba vám nepomáhá? Pak probléme může být opět intolerance. Bílkoviny kravského mléka (nejčastěji pak kasein) patří k nejvýznamnějším příčinám potravinové intolerance. Udělejte si test a pokud výsledky testu prokážou tvorbu protilátek proti kravskému mléku, je vhodné jej vyloučit z jídelníčku úplně nebo alespoň zásadně snížit jeho spotřebu.
Mléko je sice významným zdrojem živin – bílkovin, cukrů i tuku, vápníku a v tuku rozpustných vitaminů, ale přesto může být nahrazeno jinými potravinami. Zde jsou příklady alternativ kravského mléka: rýžové mléko, ovesné mléko, kokosové mléko, mandlové mléko atd.
INTOLERANCE NA LEPEK
Celiakie je v poslední době termín se kterým se setkáváte v mnoha časopisech a článcích. Jedná se o onemocnění s chronickým zánětem trávicího traktu a dopadem na celý organismus, Jak jsme zmínili, tak ačkoli je to tématem mnoha článků a publikací, tak toto onemocnění postihuje pouze 1 promile populace. Příčinou tohoto geneticky podmíněného onemocnění je intolerance na lepek (gluten), který se nachází hlavně v pšenici, žitu a ječmeni.
A jak nahradit potraviny bez pšenice a lepku?
- Chléb – v dnešní době by již neměl být problém koupit 100% žitný chléb (neobsahuje pšenici, ale lepek ano), kukuřičný chléb nebo případně rýžové, kukuřičné či ovesné placky.
- Těstoviny – zcela běžně jsou dostupné rýžové nebo kukuřičné těstoviny.
- Snídaňové cereálie a kaše - opět zcela běžně existují ve variantě ovesné, jáhlové, rýžové, pohankové či kukuřičné
Za tým Žij-zdravě.cz
Mgr. Daniela Šupková
Diskuze
Lukáš Moronga (23.11.2017 22:18) Dobrý den, je možnost si někde udělat test na potravinovou intolerancí?
└► Výživový poradce Radim Šupka odpovídá:
Dobrý den, základní test si můžete udělat klidně v pohodlí domova. stačí využít sadu Foof Detective - http://food-detective.cz/