Žij-zdravě.cz » Blog o výživě a hubnutí »

Potravinová intolerance ≠ alergie na potraviny


POTRAVINOVÁ INTOLERANCE  ≠  ALERGIE NA POTRAVINY
V současnosti není mezi veřejností pojem potravinové intolerance příliš rozšířen. Podstatně známější je pojem potravinové alergie. Rádi bychom Vám proto osvětlili rozdíl mezi těmito pojmy.

ALERGIE NA POTRAVINY ≠ POTRAVINOVÁ INTOLERANCE

Klasická alergie,která se projeví při styku s určitou potravinou (např. na arašídy nebo mořské plody), je charakteristická okamžitou a často silnou reakcí imunitního systému. Mezi příznaky potravinové alergie patří vyrážky, kýchání, podrážděná pokožka, otoky, rýma, únava, průjem a zvracení. Obvykle se tyto příznaky objeví v průběhu několika minut po konzumaci, případně styku s danou potravinou, i když se mohou opozdit i o několik hodin. Potravinová alergie se vyskytuje poměrně řídce – je diagnostikovaná u přibližně 2,5 % populace. Mezi nejčastější případy patří potravinové alergie na arašídy, ořechy (mandle a para ořechy), vejce, mléko, ryby a korýše.

Při potravinové intoleranci je reakce organismu pomalejší. V těle dochází k vytváření protilátky IgG specifické potraviny (v případě alergie jde o protilátky typu IgE). Potravinová intolerance sice život neohrožuje, ale vytváří řadu příznaků, které mohou dosti negativně ovlivnit zdraví pacienta. Mezi nejvíce uváděné příznaky při potravinové intoleranci patří zácpa, průjem, poruch pozornosti, úzkost, bolesti hlavy, retence vody v těle, kožní projevy, nadýmání, křeče a další. Látka, která v tomto případě organismu chybí, bývá obvykle enzym či jiná látka štěpící intolerantní složku. Výskyt potravinové intolerance je poměrně častý – odhaduje se, že jí trpí asi 45 % obyvatel!

V současné době dochází k nárůstu případů intolerance určitých potravin. Přibývá počet osob intolerantních na pečivo, mléko či vejce. Některé příznaky, jako únava, bolesti hlavy nebo zácpa jsou poměrně nespecifické a obvykle většinu lidí si je nenapadne spojovat s potravinovou intolerancí. Proto je užitečné udělat si test pro orientační ověření, zda nejste náhodou intolerantní na určitý druh potravy!

V případě pozitivního výsledku:
  • můžete podezřelou potravinu ještě ověřit tzv eliminační dietou.
  • pokud budete potřebovat i nějaké další rady, rádi Vám je poskytneme přímo při po testování

Kdo by si měl udělat test potravinové intolerance?
Pokud pozorujete na sobě některý z příznaků uvedených v následující otázce a už jste kvůli nim navštívili i svého praktického lékaře, který však nedokázal přesně podložit, což by mohlo být jejich příčinou, pak by bylo skutečně vhodné, udělat si test potravinové intolerance.Ve skutečnosti si totiž mnozí lidé trpící potravinovou intolerancí po stanovení diagnózy a po odstranění jejich problému týkajícího se potravin, uvědomují, že byli vystavení mírným příznakům potravinové intolerance po celý svůj život!

V případě vašeho zájmu nás neváhejte kontaktovat - ZDE
Sdílet stránku na Facebooku

Diskuze

Prozatím žádné příspěvky v diskuzi.
Vložit příspěvek
chci zhubnout chci zhubnout
ceník programů na hubnutí a koučink ceník služeb
odběr novinek odběr novinek
napište nám napište nám